ΗΜΕΡΙΔΑ
Σχέδιο Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης Νήσου Κω
Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά
Κως, 28 Νοεμβρίου 2022 (διαδικτυακά)
ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Αγαπητοί συμμετέχοντες, προσκεκλημένοι και φορείς,
σας καλημερίζω και σας καλωσορίζω στην σημερινή ημερίδα για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακής Μετάβασης του νησιού μας.
Αρχικά, να τονίσω πόσο σημαντική επιτυχία ήταν για το νησί μας η ένταξή του στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γραμματείας Καθαρής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Mέσω της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής μετάβασης η Κως μπορεί να πετύχει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, να καταστεί «πράσινο νησί» και να μπορέσει να αναπτυχθεί τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, έχοντας πλήρη διαμορφωμένη στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος. Με το παρόν πρόγραμμα, το νησί δύναται να μπορέσει να αυτονομηθεί ενεργειακά και παράλληλα, να εξασφαλιστεί η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και των επισκεπτών του.
Στη συνέχεια, να ευχαριστήσω θερμά την ομάδα εργασίας, την κα. Πρωτοπαπαδάκη από την ευρωπαϊκή γραμματεία, τον κο. Ντάρα και την κα. Κουτσογιάννη από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την κα. Σαπουλίδη, ειδική συνεργάτη μου, που όλους αυτούς τους μήνες έχουν εργαστεί με υπομονή κι επιμονή για να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, εγχείρημα που ήταν δύσκολο τόσο κατά την συνεννόηση με τους φορείς για τη χορήγησή τους όσο και κατά την επεξεργασία τους λόγω όγκου, ώστε να φτάσουν στην τελική μορφή του Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακής Μετάβασης του νησιού.
Στα πλαίσια ανάπτυξης του ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής μετάβασης για την Κω μέσω του παρόντος προγράμματος, αναμένονται και επιθυμούμε τα κάτωθι αποτελέσματα:
- Δημιουργία ενεργειακής στρατηγικής
- Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού μέσω της μετατροπής του σε «πράσινο νησί» με παράλληλη προάσπιση του περιβάλλοντος
- Αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας, πέραν του τουρισμού
- Μελέτη και κατασκευή νέων έργων που θα σχετίζονται με την ενέργεια
- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών γύρω από περιβαλλοντικά θέματα
- Σταθεροποίηση των δικτύων ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και internet
- Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
- Εξασφάλιση πολυκλαδικότητας οικονομίας (ουσιαστικά, το νησί δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό ο οποίος δύναται να πληγεί εύκολα π.χ.: σεισμός, μεταναστευτικές ροές, πανδημία κλπ)
- Ανάδειξη του νησιού τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο
- Εξασφάλιση των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Κω, αποκτώντας έναν έλεγχο για τις τοπικές πηγές εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας
- Μείωση και σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της Κω από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών) αντικαθιστώντας τα με εναλλακτικά και άλλες βιώσιμες πηγές ενέργειας
- Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της Κω
- Παροχή ενέργειας χαμηλού κόστους σε όλες τις επιχειρήσεις ώστε να δημιουργηθεί απασχόληση στο νησί.
- Διευκόλυνση και τουλάχιστον μερική πρωτοβουλία και έργα έρευνας και ανάπτυξης σε βιώσιμη ενέργεια.
- Δυνατότητα εφαρμογής σχεδίου ενεργειακής μετάβασης Κω και σε άλλα νησιά, όμοιων χαρακτηριστικών
Όσα προαναφέρθηκαν, αποτελούν κομβικά σημεία στο όραμα που έχουμε για το νησί μας και στην εξέλιξη που επιθυμούμε αυτό να έχει κοινωνικά, οικονομικά και γενικότερα σε όλους τους τομείς. Η δημιουργία του σχεδίου ενεργειακής μετάβασης δύναται να αποτελέσει επιπλέον αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης και να προσελκύσει Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα και άλλους ακαδημαϊκούς φορείς, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, δημιουργώντας ένα «ενεργειακό νησιωτικό πρότυπο» για την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινότητα.
Δεδομένου ότι δεν υφίσταται αντίστοιχη ενεργειακή πολιτική για το νησί, επιθυμούμε σε άμεση συνεργασία με τους κατοίκους και τους φορείς δηλαδή, με μια «από κάτω προς τα πάνω» προσέγγιση, να καταρτιστεί από τους αρμόδιους ειδικούς το Σχέδιο Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης (CETA) για όλη την έκταση του νησιού, συνδυάζοντας πρωτοβουλίες που θα συμβάλλον καθοριστικά στο ενεργειακό αντίκτυπο τόσο σε υφιστάμενα όσο και σε μελλοντικά έργα.
Σε άμεση συνεργασία με τον Δήμο Κω θα βρίσκονται για την υλοποίηση του παρόντος σχεδίου τόσο τοπικοί όσο και εθνικής εμβέλειας φορείς, που θα συνδράμουν ουσιαστικά, στο επίπεδο που αφορά τον καθένα, στην ενεργειακή μετάβαση του νησιού. Η συμμετοχή των φορέων, η δική σας συμμετοχή, στην πραγματικότητα, θα εξασφαλίσει την «από κάτω προς τα πάνω» προσέγγιση του προγράμματος, θέτοντας τις βάσεις για την ολοένα μεγαλύτερη κινητοποίηση του Δήμου και των κατοίκων του στην ένταξη σε προγράμματα που ενισχύουν τη διαβούλευση και στοχεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ουσιαστική επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν.
Τέλος, να ευχαριστήσω τους κο. Κατσαπρακάκη από την Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα του Ηρακλείου της Κρήτης και τον κο. Κοντό, Γενικό Γραμματέα του Δήμου Τήλου για την τιμή να μας παρουσιάσουν στη σημερινή ημερίδα τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στον τόπο τους και την εμπειρία τους γύρω από την ενέργεια και να ευχηθώ σε όλους καλή παρακολούθηση, η ενεργός συμμετοχή σας είναι καθοριστική για την υλοποίηση του οράματός μας.