Τι ψάχνεις;
Θέμα
Συζήτηση
Συλλογή Υπογραφών
Ψηφοφορία
Ερώτημα προς το Δήμο
Ανακοίνωση
Απόφαση
Όλα
Σε ποιά κατηγορία;
Περιβάλλον
Καθαριότητα
Φωτισμός
Τεχνικά
Πιστοποιητικά
Αστυνόμευση και Άδειες
Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη
Τουρισμός
Απόδημοι
ΑΜΕΑ
Άδειες Κ.Π.Υ.Υ.Ε
Όλες
Άνθρωποι, Κοινότητες και Διαβίωση
Βεβαιώσεις
Δημόσια Διοίκηση
Δημόσιες Συμβάσεις
Όλες
Σε ποιά περιοχή;
Δήμος Κω
Δημοτική Κοινότητα Κω
Τοπική Κοινότητα Αντιμάχειας
Τοπική Κοινότητα Καρδάμαινας
Τοπική Κοινότητα Κεφάλου
Τοπική Κοινότητα Ασφενδιού
Τοπική Κοινότητα Πυλίου
Αντιμάχεια
Μαστιχάρι
Καρδάμαινα
Κέφαλος
Καμάρι
Κάμπος
Όνια
Ασφενδιού
Ζηπάρι
Άγιος Δημήτριος
Λαγούδι - Ζια
Λινοπότης
Τιγκάκι
Πυλί
Μαρμάρι
Κως
Όλες
Προσδιόρισε ημερομηνία
2020
2019
2018
2017
2016
Όλα τα έτη
Ιανουάριος
Φεβρουάριος
Μάρτιος
Απρίλιος
Μάιος
Ιούνιος
Ιούλιος
Αύγουστος
Σεπτέμβριος
Οκτώβριος
Νοέμβριος
Δεκέμβριος
Όλοι οι μήνες
Δώσε λέξη - κλειδί
 

Δελτίο Τύπου 23/07/2020 Τι ισχύει για τα τέλη κοινόχρηστου χώρου

Δημοσιεύτηκε : Παρασκευή, 24-07-2020
Κατηγορία/ες : Νέα Γενιά, Περιβάλλον, Ποιότητα Ζωής - Διοικητική Εξυπηρέτηση, Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός, Ανάπτυξη - Δημόσια Έργα - Πολεοδομία, Απασχόληση, Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη, Τουρισμός, Απόδημοι, ΑΜΕΑ
Συνημμένα αρχεία:
2020 7 23 ΔΤ τι ισχύει για τα τέλη κοινόχρηστου χώρου.docx

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Κω με αίσθημα ευθύνης για το σύνολο της κοινωνίας μας, αντιμετωπίζει τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που δημιούργησε η πανδημία covid 19.

Από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στα νέα δεδομένα και έλαβε μέτρα στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και ευάλωτων συμπολιτών μας.

Ανέλαβε πρωτοβουλίες και με βάση τις δυνατότητες που έδωσαν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης προχώρησε, από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα, σε ελαφρύνσεις.

Απάλλαξε από τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και κοινόχρηστων χώρων όλες τις επιχειρήσεις που ήταν υποχρεωτικά κλειστές.

Παρέτεινε την καταβολή τελών παρεπιδημούντων και εκδιδομένων λογαριασμών για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και άλλα μέτρα στην κατεύθυνση στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Παράλληλα, ο Δήμος μας έχει εξαρχής ζητήσει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα να μειώσει τα τέλη κοινοχρήστων χώρων για εφέτος, με αφορμή τη μείωση του τουρισμού και παραμένει σταθερά προσηλωμένος σε αυτή τη διεκδίκηση.

Όσον αφορά σε δημοσιεύματα που αναφέρονται στον τρόπο χρέωσης των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για το 2020, διευκρινίζεται ότι κάθε ρύθμιση υπάγεται στο νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση.

Κάθε Δήμος υποχρεούται να εφαρμόζει τις διατάξεις της Πολιτείας και δεν ακολουθεί ξεχωριστή πολιτική.

Ως εκ τούτου και για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι επιχειρήσεις χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Α.) και στα εμπορικά καταστήματα, τα οποία όμως η νομοθεσία δεν διαχωρίζει σε ετήσιας ή εποχικής λειτουργίας.

Για τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος προβλέπεται μείωση τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου αναλογικά με την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού τραπεζοκαθισμάτων και πάντως όχι μεγαλύτερη του 50%.

Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα, η μείωση του τέλους εξαρτάται από το αν κατατάσσονται στις υποχρεωτικά κλειστές επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας, στις πληττόμενες ή σε αυτές που λειτουργούν κανονικά.

Κάθε επιχείρηση που ανήκει στις υποχρεωτικά κλειστές ή στις πληττόμενες θα απαλλαγεί όπως ορίζεται στη σχετική νομοθεσία.

Αξίζει μάλιστα να θυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κω ήδη έχει αποφασίσει την αποδοχή των σχετικών διατάξεων και έχει εγκρίνει μέτρα ανακούφισης επιχειρήσεων και μισθωτών.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση δεν θα καταβληθεί το αναλογούν ποσό του ετήσιου τέλους για τα καταστήματα που ήταν υποχρεωτικά κλειστά ή πλήττονται λόγω της πανδημίας Covid 19 και για όσο διάστημα ίσχυσαν οι σχετικοί περιορισμοί.

Για αυτό κάθε επιχείρηση που δικαιούται μείωσης τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου θα λάβει την σχετική μείωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Ο Δήμος Κω παρακολουθεί με αγωνία την πορεία της τοπικής οικονομίας.

Εξαντλεί όλα τα περιθώρια για την στήριξη των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των νόμων της Ελληνικής Πολιτείας.

Γραφείο Τύπου