Τι ψάχνεις;
Θέμα
Συζήτηση
Συλλογή Υπογραφών
Ψηφοφορία
Ερώτημα προς το Δήμο
Ανακοίνωση
Απόφαση
Όλα
Σε ποιά κατηγορία;
Περιβάλλον
Καθαριότητα
Φωτισμός
Τεχνικά
Πιστοποιητικά
Αστυνόμευση και Άδειες
Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη
Τουρισμός
Απόδημοι
ΑΜΕΑ
Άδειες Κ.Π.Υ.Υ.Ε
Όλες
Άνθρωποι, Κοινότητες και Διαβίωση
Βεβαιώσεις
Δημόσια Διοίκηση
Δημόσιες Συμβάσεις
Όλες
Σε ποιά περιοχή;
Δήμος Κω
Δημοτική Κοινότητα Κω
Τοπική Κοινότητα Αντιμάχειας
Τοπική Κοινότητα Καρδάμαινας
Τοπική Κοινότητα Κεφάλου
Τοπική Κοινότητα Ασφενδιού
Τοπική Κοινότητα Πυλίου
Αντιμάχεια
Μαστιχάρι
Καρδάμαινα
Κέφαλος
Καμάρι
Κάμπος
Όνια
Ασφενδιού
Ζηπάρι
Άγιος Δημήτριος
Λαγούδι - Ζια
Λινοπότης
Τιγκάκι
Πυλί
Μαρμάρι
Κως
Όλες
Προσδιόρισε ημερομηνία
2020
2019
2018
2017
2016
Όλα τα έτη
Ιανουάριος
Φεβρουάριος
Μάρτιος
Απρίλιος
Μάιος
Ιούνιος
Ιούλιος
Αύγουστος
Σεπτέμβριος
Οκτώβριος
Νοέμβριος
Δεκέμβριος
Όλοι οι μήνες
Δώσε λέξη - κλειδί
 

Δελτίο Τύπου 06/06/2020 : Σχεδιασμό για την υγειονομική θωράκιση της Κω απαιτεί ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς

Δημοσιεύτηκε : Τρίτη, 09-06-2020
Κατηγορία/ες : Νέα Γενιά, Περιβάλλον, Ποιότητα Ζωής - Διοικητική Εξυπηρέτηση, Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός, Ανάπτυξη - Δημόσια Έργα - Πολεοδομία, Απασχόληση, Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη, Τουρισμός, Απόδημοι, ΑΜΕΑ
Συνημμένα αρχεία:
2020 6 02 Επιστολή Δημάρχου Κω για την υγειονομική θωράκιση της Κω.pdf
2020 6 06 ΔΤ Δήμαρχος για υγειονομική θωράκιση Κω.doc

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να σχεδιάσει άμεσα την ενίσχυση των δομών υγείας στην Κω, ως στήριγμα της τουριστικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας, ζητάει από την κυβέρνηση ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς.

Ο Δήμαρχος Κω τονίζει ότι οι βασικές προϋποθέσεις ενός τέτοιου σχεδιασμού απαιτούν: σχεδιασμό για τη λειτουργία Μ.Ε.Θ., λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) (όπως προβλέπεται άλλωστε στον Οργανισμό του Νοσοκομείου μας), ενίσχυση του ΕΚΑΒ με λειτουργία 2ου ασθενοφόρου, ορισμό χώρου φιλοξενίας και νοσηλείας πιθανών κρουσμάτων, ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επιπλέον ο Δήμαρχος Κω ζητάει να αποκατασταθεί ο ιστορικός προσδιορισμός του Ιπποκράτη ως «Ιπποκράτης ο Κώος» στο «Σήμα Πιστοποίησης HealthFirst» που περιλαμβάνεται στην Κ.Υ.Α. για τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η επιστολή του Θεοδόση Νικηταρά απευθύνεται στους Υπουργούς, Τουρισμού Θεοχάρη Θεοχάρη, Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ κοινοποιείται στον Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, στους Βουλευτές Δωδεκανήσου και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

Σημείωση: παρατίθεται ολόκληρη η σχετική επιστολή

Αξιότιμε Υπουργέ,

με δυσάρεστη έκπληξη είδαμε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19» στο αναφερόμενο ως «Σήμα Πιστοποίησης HealthFirst» να περιλαμβάνεται η κεφαλή του «Ιπποκράτη του Κώου» δίχως καμία αναφορά στον ιστορικό χαρακτηρισμό «Κώος», που αποδίδει τον τόπο καταγωγής του αλλά κυρίως τον τόπο όπου ο Ιπποκράτης ο Κώος θεμελίωσε τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές άσκησης της Ιατρικής επιστήμης, γνωστές ως «Ιπποκρατικές αρχές».

Θέλουμε να πιστεύουμε, καλόπιστα, ότι αυτό έγινε από αβλεψία. Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτούμε την αποκατάσταση και διόρθωση αυτής της αβλεψίας, αποδίδοντας σωστά το ιστορικό όνομα «Ιπποκράτης ο Κώος».

Επιπλέον θεωρούμε ως αστοχία τη φράση «SAFESINCE 460 BC» που χρήζει διόρθωσης.

Αξιότιμε Υπουργέ,

η κυβέρνηση έχει αφήσει την Κω υγειονομικά εκτεθειμένη, δίχως την αναγκαία ενίσχυση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτής της δύσκολης περιόδου, σε αντίθεση με άλλους τουριστικούς προορισμούς που ενισχύονται σε μέσα και προσωπικό.

Είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, με μεγάλη συμβολή στο εθνικό εισόδημα, κατ΄ αυτόν τον τρόπο.

Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο. Δεν υπάρχει μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός. Δεδομένα που θα έπρεπε να είχαν σχεδιαστεί «χθες» και να είναι ήδη υλοποιημένα.

Επειδή η έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι προ των πυλών, ως Κως, πυλώνας της τουριστικής οικονομίας με σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία, διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει.

Είναι αδιανόητο μετά από δεκαετίες τουριστικής ανάπτυξης, να προσφέρουμε δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ της χώρας και να μη λαμβάνουμε τα στοιχειώδη για την υγειονομική θωράκιση του νησιού, της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να ανακοινώσετε άμεσα υλοποιήσιμο σχεδιασμό ενίσχυσης των δομών υγείας στην Κω.

Σχεδιασμό λειτουργίας Μ.Ε.Θ..Λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (που προβλέπεται άλλωστε στον Οργανισμό του Νοσοκομείου μας), ενίσχυση του ΕΚΑΒ με λειτουργία 2ου ασθενοφόρου, ορισμό χώρου φιλοξενίας και νοσηλείας πιθανών κρουσμάτων, ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις ενός τέτοιου σχεδιασμού, για την υγειονομική κάλυψη της Κω.

Σε διαφορετική περίπτωση ουσιαστικά υπονομεύεται η τουριστική ταυτότητα της Κω.

Ο Δήμαρχος Κω

Θεοδόσης Α. Νικηταράς