Τι ψάχνεις;
Θέμα
Συζήτηση
Συλλογή Υπογραφών
Ψηφοφορία
Ερώτημα προς το Δήμο
Ανακοίνωση
Απόφαση
Όλα
Σε ποιά κατηγορία;
Περιβάλλον
Καθαριότητα
Φωτισμός
Τεχνικά
Πιστοποιητικά
Αστυνόμευση και Άδειες
Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη
Τουρισμός
Απόδημοι
ΑΜΕΑ
Άδειες Κ.Π.Υ.Υ.Ε
Όλες
Άνθρωποι, Κοινότητες και Διαβίωση
Βεβαιώσεις
Δημόσια Διοίκηση
Δημόσιες Συμβάσεις
Όλες
Σε ποιά περιοχή;
Δήμος Κω
Δημοτική Κοινότητα Κω
Τοπική Κοινότητα Αντιμάχειας
Τοπική Κοινότητα Καρδάμαινας
Τοπική Κοινότητα Κεφάλου
Τοπική Κοινότητα Ασφενδιού
Τοπική Κοινότητα Πυλίου
Αντιμάχεια
Μαστιχάρι
Καρδάμαινα
Κέφαλος
Καμάρι
Κάμπος
Όνια
Ασφενδιού
Ζηπάρι
Άγιος Δημήτριος
Λαγούδι - Ζια
Λινοπότης
Τιγκάκι
Πυλί
Μαρμάρι
Κως
Όλες
Προσδιόρισε ημερομηνία
2019
2018
2017
2016
2015
Όλα τα έτη
Ιανουάριος
Φεβρουάριος
Μάρτιος
Απρίλιος
Μάιος
Ιούνιος
Ιούλιος
Αύγουστος
Σεπτέμβριος
Οκτώβριος
Νοέμβριος
Δεκέμβριος
Όλοι οι μήνες
Δώσε λέξη - κλειδί
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/07/2018 ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δημοσιεύτηκε : Τρίτη, 10-07-2018
Κατηγορία/ες : Νέα Γενιά, Περιβάλλον, Ποιότητα Ζωής - Διοικητική Εξυπηρέτηση, Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός, Ανάπτυξη - Δημόσια Έργα - Πολεοδομία, Απασχόληση, Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη, Τουρισμός, Απόδημοι, ΑΜΕΑ
Συνημμένα αρχεία:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10_07_2018 ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.docx

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ προς Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα : “Η Κως περιμένει την ανάκληση του ΦΕΚ για τη δημιουργία hot spot στο Λινοπότι, όπως δεσμευτήκατε στις 24 Μαρτίου.”

Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης απέστειλε σήμερα απαντητική επιστολή στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα.

Ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι κρατά τη δέσμευση του κ. Βίτσα ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν στα νησιά οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες που θα επιστραφούν στην Ελλάδα από τη Γερμανία και περιμένει η δέσμευση αυτή να τηρηθεί.

Επισημαίνει όμως ότι ο προκάτοχος του, ο κ. Μουζάλας, είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν στην Κω παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες από άλλες περιοχές της χώρας. Και οι διαβεβαιώσεις αυτές όχι μόνο δεν τηρήθηκαν αλλά καταπατήθηκαν και το hot spot της Κω γέμισε με ανθρώπους που μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Γιώργος Κυρίτσης υπενθυμίζει τη δέσμευση του κ. Βίτσα για την άμεση ανάκληση του ΦΕΚ για τη δημιουργία hot spot στο Λινοπότι της Κω, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο στις 24 Μαρτίου και επισημαίνει:

Θεωρώ ότι μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά σας που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη, θα ήταν να προχωρήσετε στην άμεση ανάκληση του σχετικού ΦΕΚ και περιμένω να ενημερωθώ για τις ενέργειές σας.”

Ο Δήμαρχος Κω τονίζει προς τον κ. Βίτσα:

“Το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να συμμετέχω σε μικροπολιτικά παιχνίδια ούτε φυσικά υπάρχει αντιπολιτευτική διάθεση από την πλευρά μου.

Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να βγει η Κως, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έξω από τον χάρτη των hot spot και να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση και η μεταφορά όλων αυτών των ανθρώπων είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε στην Τουρκία, μέσω των επαναπροωθήσεων οι οποίες είναι ελάχιστες και αυτό οφείλει να σας προβληματίσει.”

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απαντητικής επιστολής του Δημάρχου προς τον κ. Βίτσα:

Αξιότιμο Κύριο

Δημήτρη Βίτσα

Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Κύριε Υπουργέ

Διάβασα την επιστολή που είχατε την καλοσύνη να μου αποστείλετε με μεγάλη προσοχή.

Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι εύλογη η ανησυχία που μας διακατέχει, με δεδομένη πλέον τη μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τη Γερμανία ή και άλλες χώρες προς την Ελλάδα.

Η ανησυχία αυτή είναι δικαιολογημένη, αν σκεφτούμε τι έγινε κατά το πρόσφατο παρελθόν και πως τα hot spot, από χώροι καταγραφής και 48ωρης παραμονής, μετατράπηκαν σε μόνιμες δομές και τα νησιά έγιναν χώροι εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Προσωπικά το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να συμμετέχω σε μικροπολιτικά παιχνίδια ούτε φυσικά υπάρχει αντιπολιτευτική διάθεση από την πλευρά μου.

Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να βγει η Κως, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έξω από τον χάρτη των hot spot και να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση και η μεταφορά όλων αυτών των ανθρώπων είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε στην Τουρκία, μέσω των επαναπροωθήσεων οι οποίες είναι ελάχιστες και αυτό οφείλει να σας προβληματίσει.

Κρατώ τη δέσμευσή σας ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν στα νησιά οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες που θα επιστραφούν στην Ελλάδα και περιμένω η δέσμευση αυτή να τηρηθεί.

Να σας υπενθυμίσω ότι ο προκάτοχος σας, ο κ. Μουζάλας, είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν στην Κω παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες από άλλες περιοχές της χώρας. Και οι διαβεβαιώσεις αυτές όχι μόνο δεν τηρήθηκαν αλλά καταπατήθηκαν, το hot spot της Κω γέμισε με ανθρώπους που μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές της χώρας.

Θέλω να σας υπενθυμίσω επίσης τη δέσμευσή σας για την άμεση ανάκληση του ΦΕΚ για τη δημιουργία hot spot στο Λινοπότι της Κω, κατά τη συνάντηση μας στις 24 Μαρτίου. Έκτοτε έχουν περάσει τρεισήμισι μήνες.

Θεωρώ ότι μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά σας που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη, θα ήταν να προχωρήσετε στην άμεση ανάκληση του σχετικού ΦΕΚ και περιμένω να ενημερωθώ για τις ενέργειές σας.

Κύριε Υπουργέ

Η ανησυχία όλων μας μπροστά στο ενδεχόμενο να μετατραπούν όχι μόνο τα νησιά μας αλλά και η χώρα σε μια μόνιμη αποθήκη ανθρώπων, είναι εύλογη.

Πηγάζει από τα εξής γεγονότα:

α) Από τον ανεπιβεβαίωτο αριθμό αυτών που θα επιστραφούν στην Ελλάδα.

β) Από την ουσιαστική κατάργηση της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες όσων βρίσκονται στην Ελλάδα, η οποία ποτέ δεν λειτούργησε γιατί πολύ απλά οι άλλες χώρες δεν τους δέχονται.

γ) Από τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, που δεν γίνονται…

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες. Απειλείται η κοινωνική συνοχή, η εικόνα τους ως τουριστικού προορισμού ενώ αποτελούν και ευαίσθητο εθνικό χώρο.

Είναι πολύ εύκολο για κάποιους από την Αθήνα να κουνάνε το δάχτυλο στα νησιά που σηκώνουν αυτό το τεράστιο βάρος και να μας κάνουν υποδείξεις, ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα είναι μακριά τους και δεν τους αγγίζει προς το παρόν.

Γιώργος Κυρίτσης

Δήμαρχος Κω

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω