Τι ψάχνεις;
Θέμα
Συζήτηση
Συλλογή Υπογραφών
Ψηφοφορία
Ερώτημα προς το Δήμο
Ανακοίνωση
Απόφαση
Όλα
Σε ποιά κατηγορία;
Περιβάλλον
Καθαριότητα
Φωτισμός
Τεχνικά
Πιστοποιητικά
Αστυνόμευση και Άδειες
Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη
Τουρισμός
Απόδημοι
ΑΜΕΑ
Άδειες Κ.Π.Υ.Υ.Ε
Όλες
Άνθρωποι, Κοινότητες και Διαβίωση
Βεβαιώσεις
Δημόσια Διοίκηση
Δημόσιες Συμβάσεις
Όλες
Σε ποιά περιοχή;
Δήμος Κω
Δημοτική Κοινότητα Κω
Τοπική Κοινότητα Αντιμάχειας
Τοπική Κοινότητα Καρδάμαινας
Τοπική Κοινότητα Κεφάλου
Τοπική Κοινότητα Ασφενδιού
Τοπική Κοινότητα Πυλίου
Αντιμάχεια
Μαστιχάρι
Καρδάμαινα
Κέφαλος
Καμάρι
Κάμπος
Όνια
Ασφενδιού
Ζηπάρι
Άγιος Δημήτριος
Λαγούδι - Ζια
Λινοπότης
Τιγκάκι
Πυλί
Μαρμάρι
Κως
Όλες
Προσδιόρισε ημερομηνία
2021
2020
2019
2018
2017
Όλα τα έτη
Ιανουάριος
Φεβρουάριος
Μάρτιος
Απρίλιος
Μάιος
Ιούνιος
Ιούλιος
Αύγουστος
Σεπτέμβριος
Οκτώβριος
Νοέμβριος
Δεκέμβριος
Όλοι οι μήνες
Δώσε λέξη - κλειδί
 
Η Ηλεκτρονική Δημοκρατία στο Δήμο Δικαίου

Η δημιουργία της ηλεκτρονικής κοινότητας των ενεργών πολιτών στο Δήμο Δικαίου αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα εφαρμογής της ηλεκτρονικής δημοκρατίας για την πόλη μας που έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή και στους πολίτες να ανοίξουν ένα διαρκές κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους για να συνεργαστούν συστηματικά και να προάγουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

Το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία συμπεριλαμβάνει όλα εκείνα τα εργαλεία που είτε αυτοτελώς, είτε συνδυαζόμενα έχουν χρησιμοποιηθεί και δοκιμαστεί σε διάφορα μοντέλα εφαρμογής της ηλεκτρονικής δημοκρατίας διεθνώς. Η σύνθεση και ο σχεδιασμός των λειτουργιών του πληροφοριακού συστήματος της ηλεκτρονικής δημοκρατίας του δήμου Δικαίου είναι πρωτότυπα και έχουν λάβει υπόψη τους επί μέρους αποτελέσματα εφαρμογής συστημάτων ΗΔ σε διάφορους κυβερνητικούς φορείς στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Έτσι το σύστημα Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας του Δήμου Δικαίου:

  • Παρέχει ένα κανάλι ενημέρωσης και πληροφόρησης προς τους πολίτες το οποίο περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις της διοίκησης σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο που αφορούν ή/και επηρεάζουν τη ζωή της τοπικής κοινωνίας καθώς και ειδήσεις και νέα που ενισχύουν τη γνώση και την παιδεία των πολιτών και που προάγουν την εμβάθυνση της σκέψης και του προβληματισμού σε σχέση με τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση πολιτικής. Δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους εγγεγραμμένους δημότες να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ενημέρωσης των συμπολιτών τους αφού τους επιτρέπει να προσθέτουν τις ειδήσεις και τα νέα που ανακαλύπτουν οι ίδιοι στο διαδίκτυο, τα οποία κρίνονται ότι ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία.
  • Προκαλεί το διάλογο και την διαβούλευση μέσα από την ενημέρωση. Η είδηση, το πρόβλημα, η απόφαση και ο πολιτικός σχεδιασμός γίνεται θέμα διαλόγου και αντικείμενο διαβούλευσης με τους πολίτες. Ο πολίτης ενημερώνεται, ενισχύει τη γνώση του και παίρνει θέση μέσα από μια διαδικασία ωρίμανσης και εμβάθυνσης στη γνώση του θέματος που τον απασχολεί.
  • Προκαλεί την επώνυμη και υπεύθυνη συμμετοχή. Οι πολίτες συμμετέχουν επειδή το επιθυμούν και συμμετέχουν επώνυμα. Η επώνυμη συμμετοχή ενισχύει τη δημοκρατία και αναδεικνύει την προσωπικότητα του καθενός. Μετατρέπει τη μάζα και τον όχλο σε σύνολο αυτοτελών και αυτόβουλων υπεύθυνων μονάδων, που λειτουργούν στο πλαίσιο της ηθικής και του σεβασμού της ελευθερίας των υπολοίπων.
  • Παρέχει το δικαίωμα του «ψηφίζειν» και της συγκέντρωσης υπογραφών για κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.
  • Παρέχει ένα εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον επικοινωνίας στον πολίτη, που διαθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά των διαδεδομένων ηλεκτρονικών συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης του διαδικτύου. Ο κάθε πολίτης – χρήστης του συστήματος έχει το δικό του προσωπικό χώρο στο σύστημα που οργανώνει και προβάλει σε αυτόν και σε όποιον άλλον ο ίδιος θέλει την προσωπική παρακαταθήκη των πολιτικών του ενεργειών και παρεμβάσεων.

Η Δημοτική Αρχή φιλοδοξεί μέσα από αυτό το σύστημα να αλλάξει τα δεδομένα στο δήμο και στην περιοχή μας και να δώσει στον πολίτη ένα μέσο για να συμμετέχει ενεργά στην ανανέωση και στην αναδιαμόρφωση της έννοιας της πολιτικής και της δημοκρατίας.

Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν και να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή, να μας βοηθήσουν να τη βελτιώσουμε και να την ενισχύσουμε. Σίγουρα αξίζει τον κόπο και η επιτυχία του θα είναι κτήμα όλων μας.

Ακολουθούν κάποια κείμενα που αποδίδουν την προσέγγιση της Δημοτικής Αρχής για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του συστήματος: